Päiväsaikaan hamsterit nukkuvat sikeää unta pahvipesässään pehmeällä talouspaperivuoteellaan. Silloin tällöin ne heräävät hetkeksi makupalan hakua tai pissalla käyntiä varten. Hamsteria ei saa häiritä sen nukkuessa. Sen lepoajan kunnioittaminen pitää opettaa myös perheen lapsille.

Suomessa on lemmikkeinä viittä eri lajia hamstereita. Niistä yleisin on syyrian- eli kultahamsteri.

Koon ja ulkonäön lisäksi syyrialaisen ja kääpiöhamstereiden tärkein ero on se, että syyrialainen hamsteri on aina erakko, kun taas kääpiöhamstereita voidaan yleensä pitää myös sukupuoliryhmissä tai pariskunnittain, kunhan häkki tai terraario on riittävän iso ja eläimet tutustutetaan toisiinsa jo nuorina. Poikkeuksena on kiinankääpiöhamsteri, joka syyrialaisen lailla on taipuvainen erakoitumaan ja saattaa vahingoittaa lajitovereitaan. Pariskunta ei yleensä ole järkevä ratkaisu, sillä kääpiöhamsteripariskunta voi saada poikasia muutaman viikon välein

Hamsterit, joita on pienestä asti käsitelty lempeästi ja hoidettu hyvin, ovat kesyjä ja luottavaisia eläimiä.

Hyvinvoiva hamsteri on illalla ja yöllä virkeä. Se järjestelee mökkiään, maistelee ruokaa, pyöräilee ja pyytää ulos häkistä iltajaloittelulle. Sillä on kiiltävä ja eloisa turkki, kirkkaat silmät ja hyvä ruokahalu. Papanat ovat soikeita ja kiinteitä.

Hamstereiden erikoisuus on taipumus kerätä ruokaa venyviin poskipusseihinsa ja hamstrata sitä ruokavarastoihin. Hamsteri kerää ruokaa paljon enemmän kuin syö. Lähes mikä muona tahansa kelpaa varastoitavaksi "pahan päivän varalle". Usein varastot myös lajitellaan huolellisesti.

Hamsterin pahastumisen uhallakin ruokavarastot on tarkistettava muutaman päivän välein ja kaikki herkästi pilaantuva ruoka on poistettava.

Tälläisiä pohtiessa mietin, miten neuloja voi olla lankahamsteri ja olla hankkimatta samalla uutta lankaa. Vai onko neuloja 11 kuukautta hamsteri ja sitten yrittää epätoivoisesti kuukauden aikana tuhota kertyneen varaston?? Minusta MINÄ  olen hamsteri, kerään jatkuvasti uutta lankaa, toki joskus jotakin raskin neuloa pois ;))

Mutta pientä sievää aasinsiltaa pitkin kipitän seuraavaan asiaan, jos jollakin lojuu ihan tarpeettomana nurkissa, koreissa, laatikoissa, vintillä, hyllyn perällä, jääkaapissa, pesukoneessa tai missä hyväänsä, pieniä keriä Teddyä tarpeettomana, niin ottaisin miellelläni vastaan, voisin käydä kauppaa oravannahkoilla tai vaikkapa jollakin toisella langan pätkällä. Ystävälliset yhteydenotot [email protected] 

p.s. niin, värillä ei ole väliä.